Tillsammans för alltid.
Malmö Dockteater bjöd in serietecknaren, filmskaparen och författaren Pontus Lundkvist att för första gången göra teater! Med hjälp av animatroniska dockor och en algoritmstyrd dialog var målet att se hur nära ett riktigt människoförhållande det går att komma genom att konstruera olika repliker och sinnestillstånd som slumpas fram inför varje föreställning.
I Tillsammans för alltid mötte vi det gifta medelålders paret Arne och Birgitta, som är dockor designade av Lundkvist och förverkligade av David Wätte. Deras dagar präglas av ständig upprepning och invanda mönster. På ytan tycks de leva ett helt vanligt liv i en vanlig villa i en vanlig tid, ha vanliga grannar och jobb. Men är det verkligen så? Vem är det som knackar på dörren? Vad vill djuret i köket? Varje föreställning är unik och ingen vet på förhand vad som kommer att avslöjas.
Dockornas medvetanden utgjordes av en komplicerad datakod, framtagen av serietecknaren, animatören och programmeraren Tom Karlsson och matad med ett 50 000-tal repliker av Lundkvist. Dessa medvetanden genererade en, för varje föreställning unik, dialog som antingen skulle kunna säga oss något djupt om mänskliga relationer, eller skapa ett underhållande associativt flöde av mystifierande nonsens. Kommer de nå fram till varandra eller drivs de längre isär med sina programmatiska svar? Kan vi genom att studera slumpsamtalande robotar lära oss att hitta vägar ut ur våra egna meningslösa kommunikationer?
Idén för form och tematik kom från Lundkvist, Karlsson och ljudsättaren Daniel Eriksson. Idén växte fram medan de skapade botar på twitter för att driva med jargongen som ofta återfinns på internet. Kring botarna byggdes personligheter och ett universum upp. Många gånger i syfte att häckla, men också för att förvirra och fascinera. Dockmakaren David Wätte som tillverkade dockorna hade tidigare arbetat med bot-performances där han ringt olika röststyrda tjänster som fått prata med varandra live inför publik.
Medverkande
Manus, regi, scenografi: Pontus Lundkvist
Animation, programmering: Tom Karlsson
Dockmakare, animation: David Wätte
Ljudsättare: Daniel Eriksson
Ljusdesign: Olivia Grefve
Röster: Miriam Kaukosalo & Pontus Lundkvist
Tekniker: Anna Hausenkamp & Olivia Grefve
Dockmakarlärling: Timothy Johansson
Producent: Michelle Holm, Anna Jonsson Björck och Priscilla Enström
OM KONSTNÄRERNA
Tecknaren och författaren Pontus Lundkvists övriga karriär innehåller spridda nedslag inom performance- och obeställd offentlig konst och nollbudgetfilm. I likhet med de andra gruppmedlemmarna fostrades han i punk-D.I.Y:ens hårda skola på 90-talet och har även bidragit till gräsrotskulturen som fanzinist och redaktör för olika undergroundpublikationer. Ovan jord har han främst gjort sig känd som satiriker i bl a Arbetaren, Aftonbladet kultur och Galago. I tryckt form var han senast aktuell med diktsamlingen Resomeringen på Lystring förlag förra året.
Tom Karlsson är tecknare, animatör, musiker och på senare tid även programmerare. Han har genom åren medverkat i diverse tidskrifter, bland annat Det grymma svärdet, Subaltern, Galago och Arbetaren, släppt skiva på Lystring förlag, seriebok på Kolik förlag samt haft ett gäng utställningar här och var. Numera är han verksam under pseudonymen Tom af Brockbrock. Tom Karlsson och Pontus Lundkvist har tidigare samarbetat under gruppnamnet “Det här är straffet”. Tillsammans för alltid är deras första offentliga samarbete sedan 2005
Musikern och gruvarbetaren Daniel Eriksson har studerat Musikvetenskap vid Göteborgs Universitet och var under lång tid aktiv inom Göteborgs musikscen med band som The Movements och Reorganize!. Numera bor Daniel i Dalarna där han vid sidan av arbetet som krossoperatör ingår i kollektivet som driver ljudstudion Folkets Fria Inspelningar. Han är också verksam i thrashbandet Lunatic Brigade, punkbandet Kniven Mot Strupen och folkrockbandet Inge Steel.
David Wätte är dockmakare utbildad på DI Dramatiska Institut. David driver Spixas dockmakeri sedan 20 år tillbaka. Där har han gjort dockor till allt från tv/film till museum, scenkonstföreställningar och egna fristående projekt som webbstyrd dockteater med hundratals motorer, mekaniska buktalardockor och silikonblobbar som gör succé i Kina.
Olivia Grefve är utbildad på Malmö Högskola där hon har en fil. Kand. i Scenproduktion. Olivia har arbetat både som föreställningstekniker samt gjort ljusdesign. Bland annat för Banditsagor och Riksteatern. Hon har varit engagerad på Malmö Dockteater sedan 2016.