En idiot ibland oss
Man har inte gjort som man blivit tillsagd och hur i helvete tänkte man då. Man har ätit chips när det visar sig att man borde ätit quinoa. Man har rökt cigg när det visar sig att man borde ha skickat in sin deklaration. Man har köpt och livnärt sig på livsmedel vars produktion inte är etiskt eller miljömässigt försvarbar. Man har sms:at nån på natten. När man var full.
Man har burit kniv. Man har tappat det. Man har utvecklat kärnvapen och sprängt en kontinent. Man har glömt allas födelsedag. Eller man glömde inte. Man sket i det. Man trodde att man skulle komma undan. Man har bränt upp broar, bilar, skog och åkermark. Man har orsakat bottendöd i östersjön. Man har trampat ett barn på fötterna i kollektivtrafiken. Man har gjort orätt mot sin broder.
Varför är man inte bättre?
Med föreställningen En idiot ibland oss gör Sara Granér debut som teaterregissör och dockmakare. På Malmö Dockteater har hon skapat ett universum av robotiserade papier-machédockor, handmålade kulisser och ett operamaskineri i miniformat.
Föreställningens ena tema är skuld. Det andra är skam. I tablåer visas en ganska grym värld upp där det är bäst att se om sitt eget hus om man inte vill falla rakt ner i avgrunden. Fast det finns inga garantier för att inte falla ner ändå. Bland pratsjuka växeltelefonister, surrealistiska polisförhör och finska hockeymatcher växer handlingen fram. Vi får följa en huvudperson som ihärdigt försöker bli fri från det hundhuvud som plötsligt flyttat in i lägenheten.
Varför just jag? Det finns ju så många idioter. Helt sjuka i huvet-idioter. Det hade kunnat hända nån av dom bara. Kanske vet man innerst inne. Nä, innerst inne vet man inget särskilt. Där är man gjord av kött och skelett som är gjort av kalk och kalk är gjort av kalcium som är ett grundämne som är gjort av atomer.
Den som är bekant med Sara Granérs bilder och texter kommer säkert kunna känna igen sig en del, men här har rum och figurer tagit 3-dimensionell form. Robotdockorna som styrs med hjälp av playstationkontroller har utvecklats av studenter vid Lunds Tekniska Högskola under kursen ”Friformsframställning i produktutvecklingsprocessen”. Robotarnas kantiga och mekaniskt begränsade rörelser tillsammans med det bla bla bla manuset och den omsorgsfullt utförda scenografin bildar en mycket säregen helhet som inte liknar något annat.
MEDVERKANDE:
Idé, manus, regi, scenografi, dockspelare: Sara Granér
Dockspelare och scenografiassistent: Annie Eliasson
Ljusdesign och körteknik: Olivia Grefve
Robotar: Johannes Ekdahl Du Rietz och studenter vid Lunds Tekniska Högskola
Ljud och musik: Petter Herbertsson
Producent: Sanne Hellberg
Dramaturgisk rådgivare och konstnärligt bollplank: Erik Holmström
I samarbete med: Lunds Tekniska Högskola
Urpremiär: 6 mars 2019.