top of page
affisch-tillsammansföralltid-malmödock

Missade du Tillsammans för alltid i våras, eller är du sugen på att se den en gång till? Då har du tur! Efter en mycket populär spelperiod under maj kan Malmö Dockteater nu presentera tjugo extra speltillfällen under de första veckorna i september. Biljetter går att boka redan nu på Kulturcentralens hemsida.

 

Under våren kom serietecknaren, filmskaparen och författaren Pontus Lundkvist till Malmö Dockteater för att för första gången göra teater! Med hjälp av animatroniska dockor och en algoritmstyrd dialog är målet att se hur nära ett riktigt människoförhållande det går att komma genom att konstruera olika repliker och sinnestillstånd som slumpas fram inför varje föreställning.


I Tillsammans för alltid möter vi det gifta medelålders paret Arne och Birgitta, som är dockor designade av Lundkvist och förverkligade av David Wätte. Deras dagar präglas av ständig upprepning och invanda mönster. På ytan tycks de leva ett helt vanligt liv i en vanlig villa i en vanlig tid, ha vanliga grannar och jobb. Men är det verkligen så? Vem är det som knackar på dörren? Vad vill djuret i köket? Varje föreställning är unik och ingen vet på förhand vad som kommer att avslöjas.


Dockornas medvetanden utgörs av en komplicerad datakod, framtagen av serietecknaren, animatören och programmeraren Tom Karlsson och matad med ett 50 000-tal repliker av Lundkvist. Dessa medvetanden genererar en för varje föreställning unik dialog som antingen kommer säga oss något djupt om mänskliga relationer, eller skapa ett underhållande associativt flöde av mystifierande nonsens. Kommer de nå fram till varandra eller drivs de längre isär med sina programmatiska svar? Kan vi genom att studera slumpsamtalande robotar lära oss att hitta vägar ut ur våra egna meningslösa kommunikationer?


Idén för form och tematik kommer från Lundkvist, Karlsson och ljudsättaren Daniel Eriksson som också är en del av projektet. Idén växte fram medan de skapade botar på twitter för att driva med jargongen som ofta återfinns på internet. Kring botarna byggdes personligheter och ett universum upp. Många gånger i syfte att häckla, men också för att förvirra och fascinera. Dockmakaren David Wätte har även kopplats till projektet. Han har tidigare arbetat med bot-performances där han ringt olika röststyrda tjänster som fått prata med varandra live inför publik. Olivia Grefve står för ljusdesign. 

INFORMATION

Premiär: 1:a september 2021

Spelperiod: 1:a september - 12:e september 2021

Biljetter: TRYCK HÄR

Föreställningen är anpassad efter rådande pandemi. Observera att vi pga. detta har ett mycket begränsat antal platser. Kommer du i rullstol eller är i behov av annan assistans? Är du sjuk och kan inte komma? Vill du byta dag? Mejla oss på malmodockteater@gmail.com

 

Med stöd av: Region Skåne, Malmö Stad, Kulturrådet, ABF Malmö.

PRESS

 

Recensioner, förhandsreportage & bilder: TRYCK HÄR

MEDVERKANDE
 

Manus, regi, scenografi: Pontus Lundkvist
Animation, programmering: Tom Karlsson
Dockmakare, animation: David Wätte
Ljudsättare: Daniel Eriksson
Ljusdesign: Olivia Grefve

Röster: Miriam Kaukosalo & Pontus Lundkvist
Tekniker: Anna Hausenkamp & Olivia Grefve

Dockmakarlärling: Timothy Johansson
Producent: Michelle Holm & Anna Jonsson Björck


Med stöd av: Region Skåne, Malmö Stad, Kulturrådet.

OM KONSTNÄRERNA

Tecknaren och författaren Pontus Lundkvists övriga karriär innehåller spridda nedslag inom performance- och obeställd offentlig konst och nollbudgetfilm. I likhet med de andra gruppmedlemmarna fostrades han i punk-D.I.Y:ens hårda skola på 90-talet och har även bidragit till gräsrotskulturen som fanzinist och redaktör för olika undergroundpublikationer. Ovan jord har han främst gjort sig känd som satiriker i bl a Arbetaren, Aftonbladet kultur och Galago. I tryckt form var han senast aktuell med diktsamlingen Resomeringen på Lystring förlag förra året.

Mer om Pontus: TRYCK HÄR, TRYCK HÄR

Tom Karlsson är tecknare, animatör, musiker och på senare tid även programmerare. Han har genom åren medverkat i diverse tidskrifter, bland annat Det grymma svärdet, Subaltern, Galago och Arbetaren, släppt skiva på Lystring förlag, seriebok på Kolik förlag samt haft ett gäng utställningar här och var. Numera är han verksam under pseudonymen Tom af Brockbrock. Tom Karlsson och Pontus Lundkvist har tidigare samarbetat under gruppnamnet “Det här är straffet”. Tillsammans för alltid är deras första offentliga samarbete sedan 2005

Mer om Tom: TRYCK HÄR

Musikern och gruvarbetaren Daniel Eriksson har studerat Musikvetenskap vid Göteborgs Universitet och var under lång tid aktiv inom Göteborgs musikscen med band som The Movements och Reorganize!. Numera bor Daniel i Dalarna där han vid sidan av arbetet som krossoperatör ingår i kollektivet som driver ljudstudion Folkets Fria Inspelningar. Han är också verksam i thrashbandet Lunatic Brigade, punkbandet Kniven Mot Strupen och folkrockbandet Inge Steel.

Mer om Daniel: TRYCK HÄR

David Wätte är dockmakare utbildad på DI Dramatiska Institut. David driver Spixas dockmakeri sedan 20 år tillbaka. Där har han gjort dockor till allt från tv/film till museum, scenkonstföreställningar och egna fristående projekt som webbstyrd dockteater med hundratals motorer, mekaniska buktalardockor och silikonblobbar som gör succé i Kina.

Mer om David: TRYCK HÄR, TRYCK HÄR, TRYCK HÄR

Olivia Grefve är utbildad på Malmö Högskola där hon har en fil. Kand. i Scenproduktion. Olivia har arbetat både som föreställningstekniker samt gjort ljusdesign. Bland annat för Banditsagor och Riksteatern. Hon har varit engagerad på Malmö Dockteater sedan 2016.

bottom of page