top of page
Nyheter 1

"Dockumentär" om Arbetsförmedlingen vinner pris

Kortfilmen "Vi bara lyder" av Erik Holmström och Fredrik Wenzel har vunnit 

"Special Jury Award for Short Documentary" på rennomerade International Documentary Film Festival Amsterdam. 

Filmen illustrerar livet som byråkrat på Arbetsförmedlingen och bygger på autentiska citat hämtade från sociologen Roland Paulsens bok med samma titel. Att den vunnit i kategorin bästa "kortdokumentär" kan te sig udda med tanke på att alla karaktärer spelas av kartongdockor. 

- Vi ville närma oss arbetsförmedlarnas vardag med den realistiska förhöjning som uppstår när man låter dockor förmedla verkliga personers tankar och funderingar, säger Erik Holmström som även driver Malmö Dockteater där han först satte upp den prisbelönta pjäsen "Funktionell dumhet" med samma tema. 

i "dockumentären", som filmskaparna föredrar att kalla formatet, tas tittarna med på en utredning av vad som egentligen görs på Arbetsförmedlingen. Är vitsen med Arbetsförmedlingen att förmedla jobb eller att förmedla åtgärder?

- Vi hoppas att den här filmen kan väcka frågor om arbetslösa personers försämrade levnadsvillkor och skapa en diskussion om det växande behovet av radikala reformer som en universell basinkomst, säger Fredrik Wenzel. 

Bland filmens dock- och röstskådespelare finns Henrik Drosin, Maria Kulle,
Leif Andrée, Andrea Edwards, Malin Morgan m.fl. 

Filmen är producerad av Fasad. 

LÄS MER:

Fasad

IDFA

Lunds Universitet 

Nyheter 2
Nyheter 3
Nyhet 3
bottom of page