top of page

Foto: Elin Aldén

DET NYA RIKET

URPREMIÄR 11 MAJ PÅ MALMÖ DOCKTEATER

"Det går helt enkelt inte att fantisera ihop det här" Expressen

Dramatikern och skådespelaren Tove Olsson har öppet och i smyg haft sin mobiltelefon på REC under allt från privata samtal och intervjuer till medborgarmöten, terapisessioner och boxningsträningar. Av de inspelningarna har det nu blivit en pjäs som samlar ett brokigt persongalleri från geografiskt, socialt och ekonomiskt skilda delar av Sverige. 
 

Kanske har det aldrig varit så tydligt som nu hur sammanflätat Sverige är med resten av världen. Global handel, världspolitik och internationella konflikter får konsekvenser som märks direkt utanför dörren och medborgarna lämnas att ta ställning, agera, rädda världen eller rädda sig själva. Genom sig själv och de som råkar hamna i hennes väg försöker pjäsens Tove att greppa en svårgreppbar samtid. Vi får följa med på en mycket personlig resa där perspektivet svänger mellan micro och macro och gränserna mellan privatliv och yttervärld börjar tunnas ut.


I samarbete med Lumor och Folkteatern Gävleborg fortsätter Malmö Dockteater att utforska den dokumentära genren av dockteater för vuxna. Vi har tidigare behandlat Arbetsförmedlingen med dockor och scenografi av papp i den prisbelönta föreställningen Funktionell Dumhet och teatervärlden i dockskåpsformat i den fiktivt självbiografiska Skvalpet. I Det Nya Riket undersöker vi nya estetiska former med halvmeterhöga dockor och en intim spelstil där tre skådespelare manövrerar och ger röst åt över 15 dockor.

MEDVERKANDE:

Manus: Tove Olsson

Regi och scenografi: Erik Holmström

Ljus: Olivia Grefve

Dockmakare: Jenny Bjärkstedt

Skådespelare: Jonatan Rodriguez, Martin Pareto, Tove Olsson

Föreställningen är ett samarbete med: Folkteater Gävleborg och Lumor. 

Med stöd av: Region Skåne, Malmö Stad, Kulturrådet, ABF, Svenska Författarfonden och Stockholms Stad Kulturförvaltningen.

Spelades på Malmö Dockteater: 11 maj till 6 juni 2018.

Spelades på turné i Gävleborg: september-oktober 2018 (Folkteater Gävleborg)

Spelades på Orionteatern i Stockholm: 28 november 2018-januari 2019 (Lumor)

Föreställningens längd: 2 timmar och 20 min (inklusive paus)

TRAILERTryck här...

 

bottom of page